Pastorets

El Nadal de 1921, l’Elenc Artístic del Centre Social deixa de banda anteriors representacions i estrena aquesta magnífica obra que any rere any fa gaudir als menuts (i als no tan menuts) de Terrassa: del Lluquet, el Rovelló i tots els bons pastors, de la Mare de Déu, sant Josep i l’Àngel. i… al final, una vegada vençuts els maleïts dimonis, del naixement de l’Infant Jesús i de la representació del Pessebre vivent.

Segons Joaquim Vilà i Folch, el teatre popular a Catalunya recolza sobre dos pilars fonamentals: els pastorets i les passions

” Si Catalunya ha tingut una llarga tradició de ‘teatre d’aficionats’, el poble ha escollit dos espectacles com a base de la seva experiència teatral. La primera és la senzilla, humil, tendra i casolana representació d’Els pastorets, fidelment reviscuda cada any, cita obligada que gairebé es converteix en ritu.
Pastorets i passions formen les frontisses del nostre món teatral. Hereus d’una secular tradició, aquests espectacles retornen cada any amb més força i són l’últim reducte d’una manera de fer teatre que no sé si es podria definir com a ‘tradicional catalana’, però sí que té uns trets característics que es repeteixen i que gairebé no troben en cap altre tipus de representació”

Aquesta opinió, sembla estar fonamentada en el nostre cas concret. En efecte, l’Elenc Artístic del Centre Cultural El Social, que enguany compleix 112 anys d’antiguitat, porta prop de cent representant diferents versions dels pastorets. Els pastorets més antics que es conserven són El nacimiento del Salvador o la rendición del esclavo, d’Antoni Molins i Ignasi Rubio escrits el 1880. Set anys després, Miquel Saurina va escriure Los pastorets en Betlem o sia lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist, que són els primers pastorets publicats en català. Quatre anys més tard, el 1891, apareixen els de Frederic Soler “Pitarra”. L’any 1907 es representa L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies.

                             pastoret1 pastoret2 pastoret3

Però és la vigília de Nadal del 1916 quan s’estrenen els que han de convertir-se en els més coneguts de tots:

pastorets_2015_2016