Reis i Xiu-Xiu

El Patge Xiu-Xiu , una tradició popular terrassenca amb 65 anys d’història.
La Cavalcada dels Reis, una de les més lluïdes de Catalunya.

L’arribada del patge Xiu-Xiu a Terrassa té lloc, des de l’any 1951, el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. Des d’aquell llunyà 26 de desembre d’ara fa 65 anys, Hassim Jezzabel (aquest és el nom de pila del patge Xiu-Xiu) no ha deixat mai de fer acte de presència entre nosaltres.

L’arribada del Xiu-Xiu és tot un esdeveniment per a petits i grans i el seguici passa pels carrers cèntrics de la ciutat fins arribar a l’atri de l’Ajuntament.

Un cop a l’Ajuntament, el Xiu-Xiu llegeix un missatge de Ses Majestats els Reis Mags i recull ja les primeres cartes dels infants.

El Nadal del l’any 2000, vam celebrar amb joia el 50è edició de la visita del patge Xiu-Xiu a Terrassa.

Terrassa és l’única ciutat, a tot el mon, a la que Ses Majestat els Reis Mags d’Orient envien un emissari que els hi prepari el camí, i és el Centre Cultural El Social l’encarregat de rebre aquest patge, acompanyar-lo arreu, donar-l’hi hostatge i atendre totes les seves necessitats.

En efecte, la tardor de 1951, un home bo d’El Social, en Joaquim Puigbó i Mayol, va trobar la manera de posar-se en contacte amb Ses Majestats i va aconseguir que a partir d’aquell moment tots els anys entre el 26 de desembre i el 5 de gener el Xiu-Xiu (al Hassim el rei Gaspar el nomena xiu-xiu perquè sempre el xiuxiueja a cau d’orella) vingués a Terrassa. Això sí, el Joaquim va haver de comprometre’s a que nosaltres sempre més tindríem cura d’ell durant la seva estada a Terrassa.

Així doncs, en el decurs d’aquests seixanta-cinc anys, diverses generacions de terrassenques i terrassencs han conegut i estimat la figura d’un personatge tan singular. Des del Nadal de l’any 1951 el Xiu-Xiu ha recollit, any rere any, les cartes plenes d’il·lusió de les terrassenques i terrassencs més petits.

Actualment, el Xiu-Xiu s’ha convertit en un valuós patrimoni cultural de Terrassa i el ressò de les seves visites a associacions de veïns, centres cívics, entitats hospitalàries, entitats socio-culturals i clubs esportius, s’ha anat estenent de manera que no queda en tota la ciutat cap menut ni menuda que no conegui el patge.

El Xiu-Xiu rep també els Reis i els guia i acompanya durant la Cavalcada. Durant aquesta recepció es fa la proclamació dels guanyadors del Premi de Narracions Curtes al Xiu-Xiu, premi que lliuren SS. MM. i el Xiu.

La tradicional Cavalcada de Reis, que se celebra la tarda-nit del dia 5 de gener, té a Terrassa un lluïment especial.

Organitzada pel Centre Cultural El Social, per encàrrec de l’Ajuntament de Terrassa, compta amb la participació d’unes 1.000 persones.

Tot i que aquest esdeveniment té una estructura clàssica pel que fa als seus personatges i imatgeria, els organitzadors de la Cavalcada saben trobar, any rere any, elements que la fan original.

El recorregut de la Cavalcada dels Reis d’Orient a Terrassa des de l’any 1998 és el següent:
carrers Forn, Major, Portal de Sant Roc, Rambla d’Egara, passeig 22 de juliol, Nord, Societat, Creu Gran, Sant Antoni, plaça del Doctor Robert, Comte d’Egara, Font Vella, Plaça Vella, Gavatxons per cloure al Raval de Montserrat ( davant l’Ajuntament).

En arribar al Raval, Ses Majestats desmunten de les seves carrosses i l’Alcalde de Terrassa, acompanyat dels regidors portaveus dels diferents partits, els hi dona la benvinguda en nom de tota la Ciutat.

Tot seguit, una vegada dins l’Ajuntament, l’Alcalde dona compte a Ses Majestats de tot el succeït a Terrassa durant l’any.

Als vols de mitja nit, després d’haver sopat i en mig d’un gran silenci, els Reis porten els seus regals a totes les terrassenques i terrassencs.

img_1744
img_6090

img_6397

img_6657

 

web